Ana içeriğe atla
Görsel
Doğan Talay ve yanında bir çocuk

İSVİÇRE SIĞINMACI DOĞAN TALAY'I GERİ GÖNDERMEK İSTİYOR

Zürih Embrach mülteci kampındaki arkadaşlarından tarafımıza ulaşan bilgiye göre 43 yaşındaki Doğan Talay isimli politik sığınmacı sabah saatlerinde polislerce kamptan gözaltına alındı.

 

Romanya üzeri İsviçre'ye gelen Doğan Talay 5 aydır sığınma talebinde bulunduğu kampta bekletilmektedir. Daha önce de geri göndermeye çalışılmış ancak yaşadığı travma sonucu psikolojik destek alması gerektiğinden geri gönderilememiştir. 

 

Dublin sözleşmesine göre geri göndermenin gerçekleşmesi için gerekli sürenin dolması durumunda geri gönderemeyeceklerini düşünmüş olacaklar ki Doğan Talay bu sabah mültecilerin kahvaltı yaptığı saatlerde polislerce apar topar gözaltına alınmıştır. Çarşamba gününe kadar gözaltında bekletileceği ve Romanya’ya geri gönderileceği belirtiliyor. Avukatlarının konu ile ilgili gerekli başvuruları yapacağı da gelen bilgiler arasında. 

 

Doğan Talay da Dublin anlaşması mağdurlarındandır. Neden mi mağdur? 

 

15 Haziran 1990 tarihinde imzalanan ve 1 Aralık 2008’de İsviçre’nin de dahil olduğu Dublin anlaşması sığınmacıların ilk ayak bastıkları Avrupa Birliği  ülkesinde iltica başvurusunda bulunmalarını öngörüyor.  

 

Emperyalist kapitalist krizlerin artması, savaşlar ve baskıcı yönetimler nedeniyle artan göç hareketlerini engellemek isteyen Avrupa ve Amerika sınırlara duvarlar örüyor, Frontex sınır koruma sistemiyle insanların yaşamlarını tehlikeye atıyorlar. Sınırlar örmek ve sınır koruma polislerinin insanlık dışı engellemeleri göçmenleri yeni geçiş yolları aramaya, istediği ülkeye varamadan yakalanmalarına, gözaltılar, işkenceler görmelerine sebep olmaktadır. Bu koşullarda bir çok tehlikeyi atlatıp Avrupa Birliği sınırları içine giren bu mülteciler, istedikleri bir ülkede başvuru yapma haklarına sahip değiller. Aynı zamanda bulundukları bir ülkeden olumsuz yanıt aldıklarında da farklı ülkelerde başvurularda da bulunamazlar.

 

Araştırmalara göre de İsviçre Dublin Sözleşmesi’ni en sıkı uygulayan ülkelerden biri olduğu görülmektedir. Geri alma konusunda düşük, geri yollama konusunda ise yüksek rakamlar sergilemektedir. Yine Uluslararası Af Örgütü Amnesty international’a göre, İsviçre Dublin Sistemi’ni fazlasıyla sık kullanıyor ve Dublin vakası olmayan kişilere bile Dublin varmış gibi davranılıyor. Örneğin, kimi zaman Dublin’den dolayı ilk ülkesine gitmesi gereken, ancak o ülkedeki koşullar buna elverişli olmadığından dolayı İsviçre’den gönderilemeyen kişinin başvurusunun ele alınması gerekirken, İsviçre o kişiyi, “Belki ilk ülkedeki koşullar biraz düzelir de, geri yollarız“ veya “bezdirirsem kendisi gitmek ister” mantığıyla bekletiyor.

 

Göçleri yaratan savaşların destekçileri, krizlerin yaratıcıları kendi yarattıkları sorunları sınırlara duvarlar örerek, geri itmelerle ve geri göndermelerle çözemezler. Yaptıkları ancak insan hakkı ihlalidir. Sınırlar değil insan yaşamı korunmalıdır.

 

Doğan Talay serbest bırakılmalı ve sığınma talebi İsviçre’de değerlendirmeye alınmalıdır. Sığınma hakkı ve insan hakkı ihlaline dönüşen Dublin sözleşmesi fesh edilmelidir.

 

Doğan Talay serbest bırakılsın ve geri gönderilme işlemleri durdurulsun!

 

Sığınma talebi İsviçre’de değerlendirmeye alınsın!

 

Sığınma hakkı ve insan hakkı ihlaline dönüşen Dublin sözleşmesi fesh edilsin!

 

 

PangeaKolektif
26.09.2021