İsviçre’ye sığınan Kürt intihar girişiminde bulundu: “Dublin düşsün, dosyam incelensin”
Türkiye’de hakkında açılmış çok sayıda siyasi soruşturma nedeniyle beş yıl önce ülkesini terk etmek zorunda kalan İnan Karabaş, İsviçre makamlarının Dublin Anlaşması gerekçesiyle aldığı sınır dışı kararının ardından intihar girişiminde bulundu. Karabaş, Renens tren istasyonunda raylara oturarak yaşamına son vermek istedi. Olay yerine gelen polis ekipleri tarafından ikna edilen Karabaş, hastaneye kaldırıldı.
30 yaşındaki Karabaş, yaklaşık 15 yıldır Türkiye ve Avrupa’da Kürt siyasal hareketinin içinde yer alıyor. Türkiye’de birçok kez gözaltına alındığını, sistematik işkenceye maruz kaldığını ve tutuklandığını belirten Karabaş, yeniden benzer uygulamalarla karşılaşmaktan korktuğu için ülkesine dönmeyi reddediyor.
Siyasi baskılar nedeniyle önce Yunanistan’a geçen Karabaş, pandemi koşullarında yürüyerek Macaristan, Sırbistan üzerinden Hırvatistan’a ulaştı. Hırvatistan’da parmak izi alınarak ilticaya zorlandı. Ancak orada güvende hissetmediğini söyleyen Karabaş, sonrasında İsviçre’ye geçerek iltica başvurusunda bulundu. İsviçre makamları, başvuruyu Dublin Anlaşması kapsamında reddederek Karabaş’ı Hırvatistan’a sınır dışı etti.
Karabaş, Hırvatistan’da geçirdiği zorlu sürecin ardından yaklaşık yedi ay önce yeniden İsviçre’ye sığındı. Ancak bu ikinci başvuru da reddedildi. Yetkililer, Dublin süresinin sekizinci aya kadar dolacağını ve bu sürece kadar ülkede kalabileceğini ifade etti. Ne var ki, sürenin dolmasına bir ay kala Karabaş kimlik kartını uzatmak üzere yetkililere başvurduğunda, gözaltına alınarak yeniden sınır dışı edilmek istendi. Gözaltı ofisinden camdan kaçarak dışarı çıkan Karabaş, Renens tren istasyonuna giderek raylara oturdu.
Karabaş, intihar girişimi sonra şunları söyledi:
"Hayatta kalmak için buraya geldim. Türkiye’de Kürt halkına yönelik baskılar hiç bitmedi. Yakın zamanda bir ailenin yalnızca Kürtçe müzik dinlediği için gözaltına alınması ve hamile bir kadının karnına tekme atılması bunun açık göstergesidir.Türkiye’ye gönderilirsem tutuklanacağımdan ve işkence göreceğimden korkuyorum. İsviçre'den talebim, Dublin sürecimin derhâl sonlandırılması ve iltica başvurumun doğrudan incelenmesidir. Hırvatistan’a gönderilmem hâlinde, oradan Türkiye’ye iade edilme riskim var."
“Geri gönderilirse hayatı tehlikede”
İnsan hakları kuruluşları ve Türkiye’deki avukatı Karabaş’ın durumunun hem fiziksel hem ruhsal anlamda ciddi tehlike arz ettiğine dikkat çekiyor.