“Kadınları ölüme göndermeyin” Bern’de Ruşen Subaşı için acil eylem: Deport durdurulsun çağrısı
İsviçre’nin Bern kentinde, sığınma başvurusu reddedilen Ruşen Subaşı’nın Türkiye’ye sınır dışı edilmesini protesto etmek için Göç Sekreterliği (SEM) önünde bir eylem düzenlendi. Eylemde, “Kadınları ölüme geri göndermeyin”, “Sınırları değil hayatı savunun” ve “Ruşen Subaşı’ya özgürlük” sloganları öne çıktı.
Bern’deki Wabern bölgesinde yer alan SEM binası önünde gerçekleşen eylem, göçmen örgütleri ve kadın gruplarının çağrısıyla düzenlendi. PangeaKolektif, İnsan Hakları Derneği, Kadınlar Dayanışıyor grubu, Brava NGO, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) İsviçre gibi kurumların destek verdiği protestoda, Ruşen Subaşı’nın deport edilmesinin hayati risk taşıdığı vurgulandı.
“Kadınları dosyaya indirgeyen devlet, ölüm kararları veriyor”
Eylemde yapılan konuşmalarda, Ruşen Subaşı’nın çocuk yaşta babasından gördüğü erkek şiddetinden kaçmak için annesiyle birlikte İsviçre’ye sığındığı; ancak geçtiğimiz günlerde Bern’de tutulduğu deport kampından zorla alınarak Zürih Havalimanı’na götürüldüğü belirtildi.
Konuşmacılar, devletlerin kadınların tanıklığını yok saydığını, iltica başvurularını teknik gerekçelerle reddederek kadınları erkek şiddetinin olduğu ülkelere geri gönderdiğini vurguladı. Açıklamada şu sözler yer aldı;
“Devlet, kadınları ölüme teslim etmeyi bir güvenlik prosedürü gibi uyguluyor. Erkek şiddetinden kaçan bir kadının hayatını bir ‘göçmen dosyasına’ indirgeyip kapatabiliyor.”
SP’li Cemal Özçelik de eylemdeydi
Eyleme katılan isimlerden biri de İsviçre Sosyal Demokrat Partisi’nden (SP) Bern Kantonu Parlamentosu üyesi Cemal Özçelik oldu. Özçelik yaptığı açıklamada, İsviçre’nin Türkiye’den gelen iltica dosyalarına yönelik ret kararlarını artırdığına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı;
“Ruşen Subaşı’nın sınır dışı edilmek istenmesi kabul edilemez. Türkiye’de kadınların yaşam hakkı tehdit altında. Bu gibi vakalarda İsviçre’nin sorumluluğu hayatı korumaktır, deport kararları değil.”
Türkiye dosyalarına ret artıyor: Sivil toplumdan tepki
Eylemde söz alan kurum temsilcileri ve aktivistler, İsviçre Göç Sekreterliği’nin son dönemde Türkiye’den gelen sığınma başvurularına yönelik ret kararlarını artırdığına dikkat çekti. Kadına yönelik erkek şiddetinin cezasız kaldığı bir coğrafyada, Ruşen Subaşı örneğinde olduğu gibi sınır dışı kararlarının insan haklarına aykırı olduğu vurgulandı.
Açıklamada, Ruşen Subaşı’nın 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde yaptığı şu sözler yeniden hatırlatıldı:
“Bizi ölüme geri göndermeyin!”
Katılımcılar eylem boyunca “Jin Jiyan Azadî”, “Kadın yaşam özgürlük”, “Asylrecht ist Lebenrecht” (Sığınma hakkı yaşam hakkıdır) sloganları attı. Etkinlik, dayanışma çağrıları ve kadın mücadelesine selamla son buldu.
PangeaKolektif BASIN