Ana içeriğe atla
Görsel
Bilgi Bankası Çalışmamızda gönüllü olmak ister misiniz afişi

Bilgi Bankası Çalışmamıza Gönüllüler Arıyoruz

Pangea Kolektif olarak Bilgi Bankası çalışmamızı güçlendirmek ve daha etkin bir çalışma gerçekleştirmek için çalışma grubumuza gönüllü arıyoruz. "Gönüllü olmasına olurum da nedir bu 'Bilgi Bankası Çalışması'?" dediğinizi duyar gibiyiz. Buyrun öyleyse anlatalım.
 

Bilgi Bankası nedir?

İsviçre’deki yaşamın her alanına ilişkin bütün göçmenlerin yararlanabileceği bilgilerden bir veri bankasıdır Bilgi Bankası.

Amaç ve hedefleri nelerdir?

Bu çalışmanın temel amacı bilgiye erişmek de güçlük çeken göçmenlerin ihtiyaç duydukları bilgiye köken dillerinden doğrudan erişimi uygun yöntemlerle kolaylaştırmak. Ayrıca göçmen dillerine çevrilmiş hali hazırdaki bilgi ve kaynaklardan pratik öneme sahip bilgileri derleyip hedef kitlesinin ihtiyacına adapte edilmiş video, slayt, vb. gibi farklı formatlarla görünür kılmak ve dağıtımını yapmak ve ihtiyaç sahiplerinin hizmetine sokmak. Ayrıca, bireyler arasında gerçekleştireceğimiz bilgisel doğrudan deneyim aktarma yöntemiyle, eğitim düzeyi düşük kesimlere deneyim sahibi bireylerle etkileşime girme olanaklari sunarak bilgiye erişimin şahsileştirilmesi ve çeşitlendirilmesini hedeflemekteyiz. 

 

Bilgiye erişimi kolaylaştıracak bu ana hedefin yanında bilgilenme üzerinden dezavantajlı göçmenlerin toplumsal yaşama katılımına ve kendi yaşam tercihlerini de daha bilinçli ve arzu ettikleri şekilde inşa etmelerine destek olmak da bu projenin hedeflerinden birini oluşturmaktadır. Böylece proje, bilgiye erişimdeki sorunları ve erişim eşitsizliğinden kaynaklanan fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmaya katkı yapmayı  da genel toplumsal bir hedef olarak belirlemektedir.  

Neden bir ihtiyaçtır?

Bilgiye erişim ve yeterince bilgilenme toplumsal yaşama katılım açısından olduğu kadar insanların yaşam tercihlerini daha bilinçlice ve arzu ettikleri şekilde belirlemeleri acısından da son derece önemlidir. Ne var ki bilgiye erişim herkese eşit dağıtılmadığından ciddi bir fırsat eşitliği sorunu ile karşı karşıyayız. Göçmenlerin önemli bir kısmı, özellikle eğitim düzeyi düşük ve ülke dillerinden herhangi birini yeterince bilmeyenler ve yeni gelenler, kendilerini ilgilendiren çok önemli bilgilere erişememekteler (Kaya 2014).

 

Bugün İsviçre’de ülke dillerinden herhangi birini hiç bilmeyen 200 bin civarında göçmenin bilgiye erişemeyip bir nevi «bilgi yoksulluğu» içinde oldukları tahmin edilmektedir. Federal İstatistik Dairesi’nin 2014-2016 yılları arasında gerçekleştirdiği ankete göre, birinci kuşak gruba ait her 10 göçmenden birinin ulusal dillerden hiçbirini konuşup anlayamıyor (BFS). Bu yüzdendir ki toplumsal hayatin sağlık, eğitim, iş dünyası ve çalışma hayatı vb. gibi alanlarını ilgilendiren önemli bilgiler göçmen dillerine çevriliyor ve dezavantajlı göçmenlerin bu bilgiler erişmesi hedefleniyor.  Ne var ki, göçmen dillerine çevrilmiş de olsa bu bilgilerin hedef kitlesine ulaşmasında ciddi zorluklar yaşanıyor. 

 

Farklı alanlarda (eğitim, sağlık, ekonomi, iş dünyası ve çalışma hayatı vb. gibi) göçmen dillerine çevrilmiş ve dağınık şekilde erişime sunulmuş bütün bilgileri bir arada toplayacak ve kullanıcı dostu (user friendly) bir çabayla hedef kitlesinin doğrudan kendisinin erişimine sunmanın bilgiye erişim alanındaki fırsat eşitliğinin oluşumuna büyük katkı sağlayacaktır.

Neden gönüllü olmalıyız ve nasıl başarabiliriz?

Dilini, kültürünü, yasalarını bilmediğimiz ve sayabileceğimiz daha birçok konuda bilgimizin olmadığı bir ülkeye göç ettik. Bilgisizliğin, dil bilmemenin zorluklarını yaşadık yaşıyoruz.

 

Bilgi kirliliğine son vermek ve sağlıklı bilgilere ulaşmak ancak dayanışma ile aşalabilir.

 

Deneyimlerinizi, işinize yaramış bir bilgiyi bizimle paylaşarak çalışmamıza katkı sunabilir ya da direk çalışma grubumuza katılabilirsiniz.

 

Bunun için web sitesimizde göçmenlerin doğrudan ulaşacağı bir bilgi bankası oluşturduk. Gönüllü olmadan önce sitemizin Bilgi Bankası bölümünü ziyaret edebilir ve iletişim bilgilerinden bize ulaşarak sormak istediklerinizi sorabilirsiniz.

 

Gönüllüler bize ulaşın! Gelin birlikte Bilgi Banksını geliştirelim.

 

İletişim : 076 411 18 85

              079 840 68 23

[email protected]

 

PangeaKolektif Bilgi Bankası Çalışma Grubu