Ana içeriğe atla
Görsel
toplu fotoğraf

Fransızca Kursiyerlerimizin Dostluk Buluşması

10 Nisan Pazar günü Lozan’da gerçekleşen etkinliğimizde Fransızca kurslarımızın katılımcıları buluştu. 

 

Sosyal, ekonomik, siyasi veya doğa… hangi nedenlerle gelmiş olursak olalım hepimiz göçmen olmanın zorluklarını yaşıyoruz. Anılarımızı, alıştığımız tüm sosyal ilişkileri, emeklerimizi geride bırakıp geldiğimiz başka bir ülkede tekrar bir sosyalleşme yaşayarak, hayatlarımızdaki bütün ilişkileri yeniden kurmak zorunda kalıyoruz. Kısacası kendimizi yeniden var olma çabası içinde buluyoruz. Hepimiz kendi hikayelerimizden biliriz ki hiç kolay olmuyor bu süreç. 

 

Bütün göçmenler gibi karşımızdaki en büyük tehdit, bilgisizliğin, dilsizliğin, ayrımcılığın ve ırkçılığın sonucu olan yalnızlığımız. İşte tam da bu yüzden PangeaKolektif olarak yalnız değiliz diyerek çıktığımız bu yolda dil kurslarımızı da dilsizliğimize dil olabilmek için örgütledik. Öğreten öğrenen ilişkisi yerine bildiklerimizi, deneyimlerimizi paylaştığımız bir ilişkiyi kurduk, birbirimize moral verdiğimiz dayanışmamız ile bir yandan Fransızca öğrenirken bir yandan da dost olduk, yalnız olmadığımızı, birlikte engelleri aşabileceğimizi gördük. Buluşmamız bunun göstergesiydi.

 

Ekim ayında bir sınıfla başladığımız kurslara bir yenisi daha eklenerek çoğaldık. Derslerde ilerleyen sadece Fransızcamız olmadı samimi ortamımızda dostluklar da ilerledi. İlk buluşmamızdan sonra devamını getirelim diyerek el ele verilip bu ikinci buluşmamız organize edildi. Nasıl mı? 

 

Fransızca öğreniyor olmanın sevincini paylaşmalı ama bir yandan kurslarımızı tanımak isteyenlere de göstermeliydik ki onlar da öğrenmenin bu kadar zevkli olabileceğini görebilmelilerdi. Fransızca diyaloglar hazırlandı. Şarkılar ezberlendi, şiir okumak için acaba Fransızca okurken duyguyu yansıtabilecek miyim diye streslere girildi. Bizim heyecanımıza çocuklarımız, eşlerimiz de ortak oldular. Kursumuzu ne zorluklara rağmen ne çabalarla yaptığımızı da yansıtacak hem yüzleri güldürecek skeç oynayabilir miydik? Ya yemekler, içecekler? Her gelen kendi elleri ile hazırladıklarını getirdi. İmece usulü yani.  

 

Saatler 11’i gösterirken etkinlik yerine yakın olan Riponne meydanına Cenevre’den, baş şehri Lozan olan Vaud kantonunun her bir köşsesinden, Valais kantonundan, Fribourg’tan, evlerinden, kamplarından gelenlerle kucaklaşmalar başladı. Ha bir de Paris’ten derslere katılan arkadaşımızı unutmayalım. Şansımıza hava da güneşliydi. İsviçre’de az rastlanır bu mevsimde böyle güzel havaya. Birlikte ellerde eşyalarla etkinlik yerine yüründü.

 

Derslerimiz çevrimiçi olduğundan birbirini sadece ekranlardan görenler ilk defa bir araya gelince kaynaşmalar, sohbetler başladı tabii ki. Bir yandan da masalar hazırlandı, ellerde kağıtlar diyaloglarını tekrar edenlerin heyecanları, çocukların cıvıl cıvıl koşturmaları arasında açılış konuşmamıza başladık. 

 

PangeaKolektif göçmen öz örgütlenmesinin kısa tanıtımının yapıldığı ve kurslarımızın dayanışmayla örgütlendiğine, ortaya çıkan güzel tabloya dikkat çekildi. Sonrasında kurslarımıza Cenevre’den katılan arkadaşımız, doğaçlama skeç yapmaya kimse cesaret edemeyince, kursaklarımızdaki komik ama aslında çabamızı yansıtan güzel anları stand-up havasında anlatarak herkesi güldürdü. Arkadaşımızın anlattıklarına başka örnekler ekleyerek kahkahaları büyüttük. 

 

Ardından herkes Fransızca kendini tanıttı ve de kursa dair düşüncelerini paylaştı. Hepimizin ortaklaştığı iki önemli nokta vardı. Birincisi; kurslarımızda bildiğimiz bir dilden rahatlıkla sorular sorabilmenin ve de yapılan açıklamaları anlayabilmenin rahatlığını yaşıyoruz. İkincisi aynı acıları, aynı zorlukları yaşamış, aynı dertleri taşıyanlar olarak birbirimize destek veriyor, motive oluyor, kısacası dayanışmadan güç alıyoruz. 

 

Diyaloglarımız yapıldı. Kursun başından bugüne öğrendiklerimiz sergilendi. Ardından bir arkadaşımız ‘ben Fransızca öğrenemem’ diyen eşini dahi işin içine katarak çocuklarıyla da birlikte Fransızca şarkı, tekerleme ve şiir dinletisi verdi. Öyle tatlıydılar ki…

 

Bir kızımız saksafon dinletisi verdi. Ardından DJ’miz kolektifin üyesi arkadaşımız Emek Ulaş bize müzik ziyafeti verdi. Halaylar çekildi, oyunlar oynandı. 
Müzik arası şiirler ve de sürpriz doğum günü kutlamalarımız da vardı. 

 

Günün sonunda derslerimize düzenli katılan arkadaşlarımızla ileri seviyede de Fransızca kurslarına devam edeceğimizin müjdesi verildi.

 

Emeğiyle bu güzel ortamın oluşmasına katkı sunan, varlıklarıyla dost sıcaklığını yakaladığımız tüm arkadaşlara, gelmek isteyipte gelemeyen ama yüreklerini yanımızda hissettiğimiz tüm arkadaşlara teşekkürler. İyi ki varız. Bir sonraki güzel buluşmalarda görüşmek üzere.
 

PangeaKolektif

2022