Ana içeriğe atla
Görsel
Lozan ve Cenevre buluşma fotoğrafları

PangeaKolektif Lozan ve Cenevre Buluşmaları Yapıldı

6 Kasım'da Lozan'da Fransızca kursumuzla buluşmamızı ve 7 Kasım'da Cenevre'de mülteci buluşmamızı gerçekleştirdik.

 

Lozan'da Fransızca kursumuzun buluşması

Yeni başlayanlar için Fransızca kursu projemiz kapsamında ekim ayında başlayan çevrimiçi fransızca kursumuzun katılanları ve ilgi duyanları ile Lozan'da buluştuk. Çoğunluğunu mülteci kamplarından arkadaşların oluşturduğu, kamplarından, evlerinden istekli bir şekilde derslere katılan arkadaşlarla oluşan neşeli sınıf ortamımızı buluşmamıza taşıdık. 

 

6 Kasım Cumartesi günü gerçekleşen, kurs buluşmalarının ilki olan bu Lozan buluşmamızda Fransızca kursumuzdakilerin kendilerini Fransızca tanıtmalarının ardından çay ve kahve eşliğinde PangeaKolektif üzerine sohbetle devam edildi. Sonrasında hep birlikte Umut Akar’ın yönetmenliğinde çekilmiş ve ilkinde üyemiz Pınar Ege’nin oynadığı iki kısa filmi izlenildi. Göç yollarında yaşanan dramı ve göç ülkesine ulaştıktan sonra dahi umduğu özgürlük hissine kavuşamamanın anlatıldığı kısa filmler üzerine sohbet edildi. 

 

Görsel
Lozan buluşmasından toplu fotoğraf

Lozan Buluşmasında film söyleşisi sonrası PangeaKolektif toplu fotoğraf

 

Cenevre mülteci buluşması

Ertesi gün Cenevre Présinge mülteci kampının bahçesinde gerçekleşen buluşmamızda kampta kalan üyemiz, arkadaşları, Cenevre’nin başka kamplarından, evlerinden gelen dostlarla bir arada yemeğimizi yedik. Ardından tanıştık ve PangeaKolektif ve göçmen öz örgütlenmesinin gerekliliği üzerine sohbet ettik. 

 

Görsel
Cenevre buluşmasından görüntü

Cenevre Pésinge mülteci kampının bahçesinde sohbetteyiz


Kamp koşullarına dair sorunlar da sohbetimiz konusuydu. 


- Kampta odaların soğuk olduğu; yanmayan kaloriferler ve hava sızdıran pencereler nedeniyle üşüdüklerini belirtti arkadaşlar. Buna dair kampta kalan üyemiz kamp görevlileriyle yaptığı görüşmeyi aktardı. Bir sonraki adımları konuştuk. 


-Kampın şehir dışına itilmiş, tecrit edilmiş olması ve ulaşımın fazla zaman alması nedeniyle acil ihtiyaçların karşılanmasının zorlaştığı da aktarılanlar arasındaydı. (Kampın uzaklığının anlaşılması için bir örnek: diğer kamplardan daha fazla insan buluşmaya katılmayı düşünmüşler ancak kampın uzak olması nedeniyle gelememişler. Bunu da her şeye rağmen diğer kamptan gelen arkadaş sayesinde öğrendik.) 


- Özellikle şehir dışına itilmiş, tecrit edilmiş kamplar insanların acil ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk yaratmasının yanında yaşama dahil olmalarını da zorlaştırmaktadır. 


- Kötü kamp koşulları da eklenince bu duruma mülteciler bir an önce ev arayışı içine girmektedir ancak ev bulma konusu da hiç kolay olmamaktadır. Cenevre’de kiralık ev bulma genel sorununa mülteci olma durumu da eklenince neredeyse imkansızlaşmaktadır. 


Bu tarz günlük yaşamımızı etkileyen koşullar karşısında özellikle kampta kalan arkadaşların örgütlü hareket ederek sorunları mutlaka yetkililere iletmesi ihtiyacı ve göçmen öz örgütlenmesi gibi bir kurumsallaşmanın da olmasının kamp yönetimleri üzerinde çözüm bulmaları yönünde baskı oluşturacağı düşüncesi üzerinde duruldu. 


Cenevre’deki diğer kamplardan katılımı da sağlayacağımız daha kitlesel bir buluşmayı tanıştığımız arkadaşlarla birlikte örgütleyeceğiz. 

Buluşmalarımız yayılarak devam edecek. Kamplarında yaşadıkları sorunları paylaşmak isteyen, buluşmalar örgütlenmesini isteyen mülteciler bize ulaşabilirler. Birlikte buluşmalar düzenleyebilir, tanışabilir ve sorunlarımızın çözümlerini tartışabilir, dayanışmamızı büyütebiliriz. Sorunu yaratan bizler değiliz ancak çözümün parçası olabiliriz.

Bir sonraki etkinliklerimizde görüşmek üzere.

 

PangeaKolektif