Ana içeriğe atla
Görsel
newrz2

Présinge Mülteci Kampında Newroz Etkinliği

Cenevre’de bulunan Présinge kampında kalan mülteciler, PangeaKolektif Sanat Grubu tarafından organize edilen Newroz etkinliğinde buluştular.

Kolektifimizin Sanat Grubunun kampta kalan mülteci dostlarımızı başından sonuna organizasyonun öznesi kıldığı, birlikte karar alıp birlikte organize ettikleri ve bundan dolayı bir öz örgütlenme örneği olan Newroz kutlaması 23 Mart Çarşamba günü Presinge kampında gerçekleştirildi.

23 Mart Newroz Etkinliği Güncesi

Sabahın erken saatlerinde organize ekibi planlanan programa uygun olarak hazırlığa başladı. Afganistan’a sebzeli pilav ve kavurma hazırlanırken öğlen saatlerine doğru çocuklarla brikolaj ve uçurtma atölyesi yapıldı. Bu iki atölyede de amaç çocuklara Newrozun anlam ve önemini anlatmak, bunu yaparken keyifli bir zaman geçirmelerini sağlamaktı. 

Her emeğin bir karşılığı olmalıydı. Ki konu çocuklar olunca bu daha fazla önem kazanıyordu. Bundan dolayı Newroz etkinliğine katılan herkes için ama özellikle çocuklar için Newroz hediyeleri hazırlandı. Ve çocuklar kendi oyun ve oturma alanlarını kendi yaptıkları el işleri ve balonlarla süslediler.

Hep beraber ateş için odun toplandı ve sofra hazırlandı. Saat 17:00 olduğunda bizleri ısıtan güneşin sıcaklığına yaktığımız ateşin sıcaklığı da eklenmiş, mutfakta hazırlanan yemekler soframızdaki yerini almıştı. Kamp sakinlerinin bizlere sürpriz yaparak hazırladığı börek ve tatlıları getirmeleri ile soframız zenginleşti.

Hep beraber yemeklerin yenilmesinin ardından bir süre sohbet edildi. Sohbet yerine langırt ve basketbol oynamayı tercih edenlerimiz de yok değildi. Çocuklar ise farklı dilleri konuşsalar da beraber oynamasını ve anlaşmasını bildiler.

Konser duyurusunun yapılmasıyla hep beraber kampın salonuna geçildi. İlk olarak sahne alan ve kampa misafir olarak gelen Afgan sanatçının seslendirdiği şarkılarla konser başlamış oldu. Daha sonra ise yine Afgan   bir genç Pers kültürünün noel babası olarak bilinen Hacı Fuyruz karakterini sahneye taşıdı. Hemen ardından kampta kalan müzisyenler tarafından Farsça, Türkçe, Kürtçe ve Afganca türküler seslendirildi. Sonrasında misafirimiz olarak gelen sanatçılar tarafından İspanyolca ve Arapça şarkılar söylendi. Kadınlar, çocuklar, gençler kendi dillerindeki şarkılara eşlik edip dans ettiler.

Canlı müzik etkinliği ve programımız saat 21:00’e kadar sürdü. Günü sonlandırırken yaşadığımız yorgunluğa rağmen hepimiz mutluyduk. Kamp içerisinde birbirlerine hiç merhaba deme fırsatı bulamayan insanların beraber dans etmeleri, çocukların, kadınların Newroz’u sahiplenmeleri ve kendilerini sorumlu hissetmeleri mutluluğumuzun kaynağını oluşturuyordu.