Ana içeriğe atla
Görsel
çağrı metninin başlığının logo ile birlikte görüntüsü

ACİL ÇAĞRI

İran’daki politik faaliyetleri nedeniyle 25 yıl hapis cezasına çarptırılan Afshin Sohrabzadeh İslam Cumhuriyeti hapishanesinde yaşadığı ağır işkenceler sonucu hastalandı. 2016 yılında ağır kefaletle hastaneye kaldırıldı ve doktorların müdahalesiyle kaçmayı başardı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne sığınma başvurusunda bulundu. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Türk hükümeti Afshin'in sığınma başvurusunu kabul etti.

Afshin’in 5 Nisan 2021'de Eskişehir'de göçmen polisi tarafından tutuklanmasının ardından Uluslararası İran Mülteciler Federasyonu davayı takip ediyor. Türk yetkililer Afshin’in avukatı Mahmud Kachan’a ‘milli güvenliğe aykırı davrandığı için gözaltına alındı’  cümlesinden ibaret yazılı bir açıklama yapıyor.

29 Mart 2021'de ikamet ettiği Eskişehir'e mülakata giden Afshin, Pazartesi günü ise 5 Nisan'da çıkış izni formu almak için Göçmen Bürosuna gitti ve göçmenlik polisinde tutuklandı. Uluslararası İran Mülteciler Federasyonu (IFIR) genel merkezine ulaşan raporlara göre, Türk polisi Afshin'i şiddetli bir şekilde dövdü. Türkçe bilmediği halde mütercim olmadan Türkçe yazılmış belgeleri işkenceyle imzalattı. İran’a iade için bekletiliyor.

Önce hapishaneden sonra da hayatı tehlikesi olduğu İran’dan kaçan Afshin'e BM Yüksek Komiserliği tarafından sığınma hakkı verildiğinden İran’a iadesi yasalara ve yönetmeliğe aykırıdır. İadesi durumunda İran’da hayatı tehlikeye girecektir. 
Türkiyeli yetkililer ve İran  istihbaratının ortaklığında İranlı siyasi sığınmacıların sorunu sadece iade edilmekle sınırlı değil, güvenlikleri tehlike altındadır.

Bu nedenlerle;

  • Afshin Sohrabzadeh’ın İran’a iadesi önlenmelidir.
  • Afshin Sohrabzadeh derhal serbest bırakılmalıdır.
  • Tedavisi yapılarak sağlıksal sorunları giderilmelidir.
  • Türkiye güvenli olmadığı için güvende olabileceği ülkelere çıkışı sağlanmalıdır.

 

BM Mülteci Yüksek Komiserliğini ve tüm insan hakları örgütlerini sınır dışı etmeyi önlemek ve Afshin’in güvenliğinin sağlanması için ellerinden geleni yapmaya çağırıyoruz.

Tüm göçmen ve dayanışma örgütlerini Afshin Sohrabzadeh’ın iadesini önlemek için birlikte hareket etmeye çağırıyoruz. 
                                                      

PangeaKolektif

12.04.2021