Ana içeriğe atla
Görsel
Zorla İade

Afşin Sohrabzadeh İran'a teslim edilecek

Hawar Haber Ajansı (ANHA)'nın aktardığına göre;

Rojhilatlı Kürt mülteci Afşin Sohrabzade,  Komele Partisi’ne üye olduğu gerekçesiyle 25 yıl hapis cezası almıştı. Sohrabzadeh, 7 yıl hapis yattıktan sonra izne çıktığında Türkiye’ye göç etti. 4 yıl boyunca Türkiye’de Birleşmiş Milletler korumasındaydı.

 

Gönderdiği bir ses kaydıyla durumunu anlatan Sohrabzade, İran’a teslim edilmesi halinde idam edileceğin belirtti. Sohrabzade ses kaydında şunları belirtti, “Benden bir belgeyi imzalamamı istediler. Ancak ben imzalamadım. Bunun üzerine Türk polisleri bana şiddet uyguladı ve Geri Gönderilme Merkezi’ne gönderildim. Şuan bir hücrede kötü koşullarda kalıyorum.”

 

İranlı Gazeteci Savash Porgham, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Sohrabzadeh’in İran’a teslim edilmek üzere Kayseri’ye gönderildiğini duyurdu.

 

Porgham, Türk devletinin bunu sürekli yaptığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı.Türkiye 1951 Cenevre Konvansiyonu’nun imzacılarından biridir ama Cenevre Konvansiyonu’nun getirdiği sigorta ve çalışma izni gibi pek çok mülteci hakkına da uymamaktadır. Son dönemlerde özellikle İranlı siyasi sığınmacılara karşı aşırı bir ayrımcılık uygulanıp sınır dışı ediliyor.

 

İranlı siyasi sığınmacıların sorunu sadece iade edilmekle sınırlı değil. Uzun bir süredir İran istihbaratının direkt olarak veya taşere ettiği yerel suç örgütleri üzerinden Türkiye topraklarında pek çok İranlı muhalife suikast düzenlendi veya kaçırıldılar. Bu durum politiktir.

 

Birleşmiş Milletler tarafından haklarında koruma kararı verilen ve üçüncü ülkelere geçmek için beklemede olan mülteciler için bile artık Türkiye güvenli bir yer değil çünkü bir anda BM kararına rağmen “milli güvenliğe aykırı eylem” gibi bahanelerle mülteciler sınır dışı ediliyor.

 

Pek çok örnekte olduğu gibi; Türkçe dil bilgisi olmayan mültecilere Geri Gönderilme Merkezlerinde sadece Türkçe yazılmış bir belge imzalatılıp deport ediliyor. Ancak hukuken ya resmî mütercim olmalı ya da mültecinin anadilinde bir belge olmalı. Elbette hiçbiri uygulanmıyor.

 

Mülteciler konusunda hukuki mevzuat uygulanmadığında insan kaçakçılarına gün doğuyor çünkü mülteciler, özellikle de siyasi sığınmacılar kendi ülkelerine dönmektemse son paralarını insan kaçakçılarına verip canlarını hiçe sayarak Avrupa’ya geçmeyi seçiyorlar. Sonucu ise malum...”

 

Kürt mülteci Afşin Sohrabzadeh aslen Kirmaşanlı ve 31 yaşındadır. 2009’da İran’da tutuklanan Sohrabzadeh’e 29 yıl hapis cezası verilmişti.