Ana içeriğe atla
Görsel
FA

FA: “Beni Türkiye’ye gönderirlerse öldürüleceğimden korkuyorum”

 

İsviçre’de sığınma başvurusu reddedilen F.A (44), iki kızıyla birlikte Türkiye’ye sınır dışı edilmesi halinde eskiden evli olduğu erkek tarafından öldürüleceğinden korktuğunu söylüyor. Darp raporu, uzaklaştırma kararı ve ölüm tehditlerine rağmen dosyası kapatılan F.A, “Beni 24 saat kim koruyacak?” diye soruyor.

 

PangeaFeminist’in kadın dayanışması çalışmaları kapsamında uzun süredir iletişim halinde olduğu FA’nın yaşadıkları, yapılan görüşmeler ve paylaşılan belgeler doğrultusunda derlendi. İki çocuk annesi olan FA’nın sığınma sürecinde karşı karşıya kaldığı hak ihlalleri ve geri gönderilme korkusu, kadın dayanışma ağı içinde yürütülen takip çalışmasının bir parçası olarak kayıt altına alındı. Bu haber, F.A ile yapılan görüşmeler ve PangeaFeminist üyelerinin süreç boyunca edindiği bilgiler temel alınarak hazırlandı.

 

İki kızını yanına alıp Türkiye’den kaçan F.A (44), bugün İsviçre’nin İtalyanca konuşulan bölgesi olan Ticino Kantonu’nda belirsizlik içinde yaşam mücadelesi veriyor.

 

F.A, eskiden evli olduğu erkeğin yıllarca süren şiddeti, silahlı tehditleri ve takipleri nedeniyle ülkesini terk ettiğini anlatıyor. Ancak İsviçre’de yaptığı sığınma başvurusu kısa süre içinde reddedildi. İtirazları da sonuçsuz kalan F.A, şimdi iki çocuğuyla birlikte sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya.

 

“Gece yarısı evimi bastı”

 

F.A, eskiden evli olduğu erkekten beş yıl önce ayrıldığını ancak ayrılığın kendisini şiddetten kurtarmadığını söylüyor.

 

Anlatımına göre, çocuklarını görmek bahanesiyle sık sık evine gelen eski evli olduğu erkek, bir gece yarısı eve zorla girerek onu iki kızının gözleri önünde darp etti.

 

Yaşanan saldırının ardından darp raporu aldığını ve mahkeme tarafından uzaklaştırma kararı verildiğini belirten FA, buna rağmen tehditlerin sona ermediğini ifade ediyor.

 

“Uzaklaştırma kararına rağmen evimin etrafında dolaşıyordu. Polise haber veriyordum. Bana, ‘Sana zarar vermediği sürece müdahale edemeyiz’ diyorlardı.”

 

“Silahlarına sadece 21 gün el koydular”

 

Eski evli olduğu erkeğin iki silahı bulunduğunu söyleyen F.A, yıllarca bu nedenle sessiz kaldığını dile getiriyor.

 

Şikâyetleri sonrasında silahlara el konulduğunu ancak bu kararın kısa sürdüğünü belirterek şunları söylüyor:

“Silahlarına sadece 21 gün el koydular. 22’nci gün silahlarını geri teslim ettiler. O günden sonra korkum daha da büyüdü.”

Yakın bir akrabasının evli olduğu erkek tarafından öldürülmesinin ardından artık bekleyemeyeceğini düşündüğünü anlatan FA, çocuklarını alarak Türkiye’den ayrılma kararı verdiğini ifade ediyor.

 

Takip edildiğini söylüyor

 

Adana’da yaşadığını belirten F.A, ayrılık sürecinin ardından çalışamadığını ve sürekli takip edildiğini söylüyor.

Bir süre çocuklarıyla birlikte tanıdıklarının yanında saklandığını, daha sonra ise İstanbul’a giderek izini kaybettirmeye çalıştığını anlatan FA, buna rağmen ölüm tehditlerinin sürdüğünü belirtiyor.

 

“Sürekli beni bulmaya çalışıyordu. Seni öldüreceğim diyordu.”

 

İsviçre’de de dosyası kapatıldı

 

FA, 2024 yılının Kasım ayında İsviçre makamlarına sığınma başvurusu yaptığını, ancak dosyasının çok kısa sürede reddedildiğini söylüyor.

 

Arka arkaya gelen ret kararlarına karşı yaptığı itirazların da sonuç vermediğini belirten FA, bugün sosyal yardımlarının azaltıldığını, entegrasyon programlarından çıkarıldığını ve yalnızca çocuklarının eğitimine devam edebildiğini ifade ediyor.

 

İki kızının kısa sürede yeni hayatlarına uyum sağladığını söyleyen FA’nın büyük kızı 13, küçük kızı ise 9 yaşında.

 

“Beni kim koruyacak?”

 

Yetkililerin kendisine Türkiye’de kadınlara destek veren kurumlar bulunduğunu söylediğini aktaran FA, bunun kendisi için bir güvence oluşturmadığını düşünüyor.

 

“Bana, Türkiye’de kadınları koruyan kurumlar olduğunu söylediler. Ben de sordum; beni 24 saat kim koruyacak? Her an yanımda mı olacaklar?”

 

FA’ya göre, Türkiye’ye geri gönderilmesi durumunda karşılaşacağı en büyük tehlike ölüm.

 

“Beni Türkiye’ye geri gönderirlerse öldürüleceğimden korkuyorum.”

 

FA ve çocukları hakkında verilen sınır dışı kararının kaldırılması için bir imza kampanyası düzenlendi. 

Kampanya linki için tıklayın.