Ana içeriğe atla
Görsel
kamplardaki buluşma, etkinlik ve eylem fotoğrafları kolajı

Kamplardaki Dostlarımız Bize Ulaşın Dayanışmayı Büyütelim! Öz Örgütlenmemizden Aldığımız Güç Bizi Ayakta Tutuyor!

Üç yıl önce kurduğumuz İsviçre göçmen öz örgütlenmesi PangeaKolektif gelişiyor, güçleniyor. Son bir yıl içinde onlarca göçmen kampından gelen haberlere her geçen gün daha hızlı ve etkin tepki verebiliyoruz.

 

Biz göçmenler, farkındalığımız arttıkça, dayanışmamız güçlendikçe sorunlarımızın ancak öz örgütlenme ve dayanışma temelinde çözülebildiğini daha iyi görmeye başladık.

 

Elbette burada iki nokta çok önemli.

Birincisi, PangeaKolektif olarak bilinirliğimizin artması, bütün kamplarda duyulmamız, tanınmamız.

İkincisi ise, göçmenlerin sorunlarının kurtarıcılarla değil, bizzat kendi öz gücümüz ve örgütlülüğümüzle çözülebileceğinin daha iyi anlaşılması.

 

Şu ana kadar gördük ki; varlığımız, kamp yönetimleri karşısında etkili ve caydırıcı bir gerçekliğe dönüşmüş durumda. Yeter ki, haberdar olalım ve kamp yönetimi ile temas kurabilelim.

 

Kamplardaki sorunlardan haberdar olduğumuz anda müdahil olduk; kimi zaman, kamp yönetimiyle yüz yüze müzakere ile; kimi zaman telefonla kimi zaman bir dilekçe ile taleplerimizi ilettik ve sonuç aldık. Bütün örneklerde bu yöntemin hızlı iyileşmelere neden olabildiğini gördük. Bireysel, fevri çıkışlar yerine, bilgi, deneyimle desteklenen organize hareketin yarattığı farkı deneyimledik.

 

Elbette bunun yeterli olmadığı, hukukçuların devreye girmek zorunda kaldığı örnekler de mevcut.Zaman zaman da daha geniş ve kitlesel tepkilere, kısa kampanyalara mecbur olduğumuz durumlarla karşılaştık. Sonuç, büyük çoğunlukla lehimize oldu.

 

Kısa vadede çözüm bulamadığımız, gücümüzün yetmediği durumlar da var elbette. Ancak sorunlar karşısında yalnız olmadığımızı, çözümü için tartışabileceğimiz, mücadele edebileceğimizi bildiğimiz bir kolektife sahip olmanın iyimserliğini taşıyoruz.

 

Yaptığımız kamp ziyaretleri ve ilişki ağlarımızın genişlemesi ile kamplardaki mülteci dostlarımızın öz inisiyatiflerinin, kolektif emeğin sonuç alıcılığına tanık olduk. PangeaKollektif olarak biz de kamptaki dinamiğin henüz sahip olmadığı bütün deneyim, görgü ve hukuk bilgisi katkısıyla değişimde tamamlayıcı bir rol oynadık.

 

Yavaş ama emin adımlarla geldiğimiz noktada, kat edilecek uzun bir yol olduğunu görüyoruz.

 

Ve çok iyi biliyoruz ki, göçmenlerin kurtarıcıları yok; bizi, ancak öz örgütlülüğümüz ve dayanışmamız ayakta tutar.

 

Kamplarında veya evlerinde tüm mülteci dostlarımızı bizimle iletişime geçmeye birlikte koşullara teslim olmayacak ve değiştirme gücüne dönüşecek bir kolektif mücadelenin parçası olmaya çağırıyoruz.

 

PangeaKolektif olarak aramıza katılacak yeni arkadaşlarla gücümüzü büyüterek tüm kamplardaki insan onuruna aykırı koşul ve uygulamaların takipçisi olacak ve taleplerimizi dillendirerek bir kampanyayı ve uzun soluklu bir mücadeleyi örmek istiyoruz.

 

Yalnız değiliz PangeaKolektif var. Dayanışmamızla ve öz örgütlülüğümüzle daha güçlüyüz.

 

PangeaKolektif İletişim Çalışma Grubu

Mail: [email protected]