Ana içeriğe atla
Görsel
tel örgülere takılmış ayakkabılar

Polonya-Belarus sınırında ölümler devam ediyor

Polonya, 2 Eylül'de 418 kilometre uzunluk ve 3 kilometre genişliğindeki Belarus sınır şeridini 30 günlüğüne kapatmış, bölgeye binlerce asker konuşlandırarak sınırı dikenli tellerle çevirmişti. Son iki ayda sınırda beş sığınmacı yaşamını yitirdi.

 

Görsel
Polonya sınrında askerler tel örgüleri yerleştiriyor

 

Eylül ayında Polonya ve Belarus sınırında donarak ölen göçmenlerin ardından BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ortak yazılı açıklama yapmış ve Polonya ve Belarus sınırında yaşanan trajediye dikkat çekmişti. 

 

Grup halindeki göçmenlerin sınır bölgesinde haftalarca mahsur kaldığı, herhangi bir yardım, sığınma veya temel hizmete erişim sağlayamadığı belirtilen BMMYK ve IOM tarafından yapılan açıklamada, pek çok göçmenin hipotermiye maruz kaldığı, bazılarının da bataklıktan kurtarıldığı da dikkat çekilen noktalar arasındaydı. 

 

Görsel
Polonya sınrında mülteci ve asker görüntüleri

 

Ölümler pahasına Polonya, Belarus'tan sığınmacı akınına karşı sınırda ilan ettiği OHAL'i Ekim ayında Mecliste yapılan oylamada muhafazakar ve ırkçı milletvekillerinin oylarıyla 60 gün daha uzatma kararı aldı. Sınırda göçmen geçişlerini engellemek için ordunun görevlendirildiği, sınır muhafızı için görevlendirilen askerlerin sayısının 6 bini geçtiği basına yansıyan bilgiler arasında. Polonya'nın bölgede olağanüstü hal ilan etmesi ile, gazeteci ve insan hakları örgütlerinin bölgeye girişine izin verilmemesi nedeniyle gelişmeler yakından takip edilemiyor. Sınırın Belarus tarafında çoğu Irak, Suriye, Afganistan ve İran uyruklu yaklaşık 15 bin sığınmacının toplandığı belirtiliyor.

 

Diğer yandan Polonya Parlamentosu, sınır muhafızlarına, yasa dışı şekilde ülkeye giren göçmenleri derhal sınır dışı etme yetkisi veren tartışmalı yasa tasarısını da onayladı. Tasarı, sığınmacıların da aynı muameleye tabi tutulmasına imkan veriyor. Uluslarası anlaşmalara göre sığınmacaların ayak bastığı ülkede sığınma başvurusunun değerlendirmeye alınması gerekirken Polonya geri itmeleri yasallaştırarak bu hakkı ihlal etmektedir.

 

Görsel
Polonya sınrında mülteci ve asker görüntüleri

 

 

Öte yandan, Polonya Parlamentosu ayrıca göçmenlerin ülkeye gelmesini önlemek için Belarus sınırına duvar inşa edilmesini de onayladı. AB üyesi on iki ülkenin birliğin dış sınırlarında daha fazla "fiziksel bariyer" kurulmasını talep etmesinin ardından Polonya parlamentosu Belarus sınırının güçlendirilmesi için 366 milyon avroluk bütçeyi kabul etti.