Ana içeriğe atla
Görsel
afgeylem

SEM BİNASI ÖNÜNDE GERÇEKLEŞEN DİRENİŞE DESTEK ZİYARETİ GERÇEKLEŞTİRDİK

İki Afgan Mülteci. Birinin ismi Nizary diğerinin ise Shekib. Her ikisi de 1 Şubat'tan bu yana Bern’de bulunan SEM (Devlet Göç Sekreterliği) binası önünde açlık grevi yapıyorlar. Talepleri çok basit. Herkesin yararlanabildiği haklardan yararlanabilmek ve ailelerine kavuşabilmek istiyorlar.

 

Her ikisi de F oturuma sahipler. Doğallığında birçok haktan yararlanamıyorlar. En basitinden Shekip Almanya’da yaşayan ve hasta olan kardeşini ziyaret edebilmek, yanında kalabilmek istiyor. Nizary ise Afganistan’da bulunan eşi ve 2 çocuğunu buraya getirebilmeyi talep ediyor. F oturumlu olduklarından dolayı diğer insanların yararlanabildiği aile birleşimi hakkından, diğer Avrupa ülkelerine yasal olarak gidip kalabilme haklarından yararlanamıyorlar. F oturuma dair detaylı bilgilere  https://pangeakolektif.org/sites/default/files/2021-10/multeci-guide.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.

 

Aslında bu sorun sadece ikisinin sorunu değil. Gerçekleştirdiğimiz ziyarette her ikisiyle yaptığımız sohbette kendileriyle aynı durumda olan herkes için direndiklerini söylüyorlar. Özellikle Afganistan’dan gelenlere F oturum verildiğini, bundan kaynaklı büyük sorunlar yaşadıklarını ifade ediyorlar.

 

Nizary ve Shekib, SEM ile yaptıkları görüşme sonrası direnişlerini 10 Şubat'ta sonlandıracaklar. SEM yetkililerinin talepleri dikkate alacaklarını söylediklerini aktaran Nizary, eylemi sonlandırdıktan sonar 1 ay bekleyeceklerini, bu bir ay içerisinde taleplerinin karşılanmaması durumunda daha kalabalık bir grupla direnişlerini sürdüreceklerini söylüyor.

 

Nizary ve Shekib’in yaşadıkları birçok göçmenin yaşadığı sorun ve hak gasplarının bir parçası. Hiçbir hak gaspı, insanlık dışı uygulama birbirinden bağımsız değil. Bundan dolayı bu direniş burada yaşayan göçmenler olarak bizlerin sorunlarını da yansıtıyor. Ve bu direniş her hakkın direnerek, örgütlenerek kazanılıp, korunacağını gösteriyor.

 

PangeaKolektif

09.02.2022