Ana içeriğe atla
Görsel
Baslik ve logo

Sınırlar Açılsın, İnsanlık Dışı Baskılara Son!

Mülteciler hemen her gün yaşadığı topraklardan daha güvenli yerlere ulaşmak için göç yollarına düşüyor. Avrupa ülkelerine ulaşabilmek için düşülen göç yollarında türlü tehlikelerle boğuşan mülteciler çoğu zaman kadın, çocuk, yaşlı demeden canlarını yitiriyorlar.

İnsani yaşam koşullarına sahip olmadıkları için yurtlarından göçen mülteciler, tutuldukları Yunanistan’ da yine insanlık dışı muameleye maruz kalıyor. Yunan adaları merkezi yerleşim yerlerinin çok uzağındadır ve adeta hapishaneyi andıran etrafını dikenli tellerle çevrilmiş ve polis baskısı altında olan mülteci kamplarında insani koşullardan söz edilemez. En temel ihtiyaçlar olan barınma, beslenme, temizlik gibi kaynaklara ulaşımda sorunlar yaşanıyor. Koronavirüs pandemisinin yaygın olduğu kamplarda yeterli önlem ve tedavi uygulanmıyor. Mülteciler deyim yerinde ise ölüme terk edilmiş durumdadır.

Son olarak Midilli adasında bulunan Moria kampında çıkan yangın sonucunda yüzlerce mültecinin mağduriyeti katlanmış oldu. Eşyaları, belgeleri, temel malzemeleri yanan mültecilere dayatılan bu insanlık dışı uygulamalar kabul edilemez.

Son dönemde artan geri gönderme ve ilk başvuru merkezlerindeki baskı ve yıldırma politikalarına son verilmelidir. Avrupa devletleri sınırları açarak mültecilerin geçişine izin vermeli ve insani yaşam koşullarını temin etmelidir.

Uluslararası kamuoyu ve ilgili kuruluşları Yunanistan adalarında mültecilere uygulanan insanlık dışı uygulamalara karşı ses çıkarmaya ve mültecilerle dayanışmaya çağırıyoruz.

PangeaKolektif

10 Eylül 2020

Dosya
Moria Kampi (345.07 KB)