Ana içeriğe atla
Görsel
evam kamplarından biri

Zeynel Danacı 31 Mart 2021 Tarihinden Bugüne Açlık Grevinde

Türkiye’de yaşadığı işkenceler ve baskılar sonucu 3 Temmuz 2020 tarihinde İsviçreye gelen Zeynel Danacı 31 Mart tarihinde başladığı açlık grevini sürdürüyor. 48 yaşında olan olan Zeynel Danacı’nın kolu Türkiye’de yaşadığı işkencelerden kaynaklı birçok yerinden kırılmıştı. Bunden dolayı sağ kolunda 8 tane platin bulunuyor.

 

8 aydan bu yana Chemin Charmeur 10, 1023 Crissier adresinde bulunan EVOM’ a bağlı bir kamta kalıyor. Kampa geldiği andan itibaran ayrımcılığa maruz kaldığını ifade eden Danacı bunun nedeni olarak haklarını araması olduğunu ifade ediyor. 

 

Kampta yaşayan birçok insanın yaşadığı sorunlar karşısında sesiz kalmıyor , sorunları kamp yönetmiyle görüşerek çözmeye çalışıyor. Bu konuda birçok defa kamp yönetimi ve sosyal asistanıyla görüşme yapıyor. Kamp yönetimi birçok defa sorunların çözüleceğine dair söz vermesine rağmen sorunlar çözülmüyor. Kendi ifadesiyle bulunduğu kampta en basit taleplerin bile ciddiye alınması için aylarca uğraşması gerekiyor. Ki aslında sorunun kökeni onun bu söyleminde ortaya çıkıyor. Kamp yönetiminin göçmenleri her söyleneni yapması gereken insanlar olarak gördüğünü, en ufak bir karşı çıkışın , yasalarda olan temel hakların uygulanmasını istemenin bile uyumsuzluk olarak görüldüğünü ifade ediyor. Bu durum aslında birçok yerde olan bir başka sorunu ortaya çıkartıyor. Kimse sesini çıkarmamalı, ona verilenle yetinmeli, verilen hakların kullanımı bile birkaç görevlinin insafına bırakılmalı. Bunu yapmıyorsan entegre olmuyorsun demektir. Ve cezalandırılırsın.

 

Zeynel yaptığı eylemle bunlara karşı çıkıyor. En temel ve kamp yönetimininde kabul edttiği ama uygulamadağı haklar için yasal bir güvence istiyor. Hiçbir sözün tutulmadığını ifade ederek tüm onayların kendisine yazılı olarak verilmesini talep ediyor. Bundan dolayı açlık grevinde ve 85 kilo olarak başladığı açlık grevinde şu anda 15 kilo vermiş durumda.