Ana içeriğe atla
Görsel
eylem anında pankartların olduğu toplu fotoğraf

Bayram Hasgül’ü Öldüren Göçmen Rejimidir!

Bayram Hasgül, 26 Eylül 2023 günü Bern Kantonu’nun Gürnigelbad kampında kalp krizi geçirmiş ve acil müdahale yapılamadığı için hayatını kaybetmişti. 

 

PangeaKolektif olarak kamp yönetimine acil olarak yazdığımız mektupta ihmali sorgulayan sorularımıza olayla ilgili soruşturmanın devam etmesi gerekçesi öne sürüldüğünden tatmin edici cevaplar alamamıştık.  

 

Gurnigelbadla Dayanışma İnsiyatifinin çağrısıyla 4 Ekim Çarşamba günü Bayram Hasgül’ün yaşamını yitirdiği kamptaki protesto ve anma için toplanıldı.

 

‘İltica Politikaları Öldürüyor, Dayanışmayı Büyütelim’

 

Daha önce bir bakım evinde kalan ve sağlık durumunun kötü olduğu bilinen bir kişinin yerleşim yerlerinden tecrit edilmiş, böylesi dağ başında bir kampa gönderilmesi bile bir insan hakkı ihlaliyken; kamp yönetiminin bir hafta boyunca Hasgül için gereken önlemleri almaması, onun ölümünü bir insanlık suçuna dönüştürmüştür. 

 

Bu durum karşısında Gurnigelbad kampında kalan göçmenler bir inisiyatif kurdular ve bu olayı presto etmek için bir kampanya başlattılar.

 

“Gurnigelbadla dayanışma inisiyatifi” (SFG) ile ROTA, PangeaKolektif gibi göçmen öz örgütlenmeleri de dayanışma içine girdi.

 

SFG aktivistleri SEM’e ve Kızılhaç’a şikayet mektupları yazdı, 4 Ekim günü de kamp önünde bir basın açıklaması planladılar.

 

4 Ekim günü yapılan basın açıklamasında, ilgili kuruluşlar ve kamp yönetiminin eyleme katılım yasaklarını umursamayan mültecilerden oluşan bir kitle toplandı. 

 

Değişik kuruluşlardan konuşmacılar, üç dilde öfkelerini ve protestolarını dile getirdi. 

 

Kampta yaşayan göçmenler adına Kamuran Gün ve Ceyhan Akgün, yerli aktivistler Pina ve Paula  PangeaKolektif adına A. Haluk Ünal, Rota adına da Emrah konuştu. 

 

Bütün konuşmacılar İsviçre göçmen rejiminin göçmenler üzerinde yarattığı tahribatları anlattı. A. Haluk Ünal “göçmen rejiminin radikal reformalarla değişmesi gerektiğini, bunun için göçmen öz örgütlerinin rejimin anatomisini tanımlamaları gerektiğini, ancak böylece İsviçre yönetimiyle müzakere edebilecek bir konuma ulaşabilineceğini” dile getirdi. 

 

Dayanışma çağrısının yükseltildiği eylemde ayrıca Bayram Hasgül’ün fotoğrafının konulduğu bir köşe oluşturularak anısına mumlar yakıldı ve karanfiller bırakıldı.

 

PangeaKolektif