Ana içeriğe atla
Görsel
Bayram Hasgül'e müdahale anları

Özel Şirketlerin Kar Hırsı, İzole Kamplar ve İhmaller Bir Mültecinin Daha Canına Mal Oldu!

Bern Kantonu'nda, merkeze oldukça uzak bir konumda bulunan Gurnigelbad Sığınma Kampı'nda 26 Eylül Salı günü trajik bir olay yaşandı. Bayram Hasangül adlı sığınmacı, kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Hasangül'ün kronik sağlık sorunları olduğu ve daha önce kamp değişikliği talebinde bulunmasına rağmen talebinin reddedildiği, kampta devamlı bir sağlık ekibi bulunmadığı ve sadece 15 günlük aralıklarla bir doktorun kampı ziyaret ettiği öğrenildi. Olaydan sonra ambulansın 40 dakika geciktiği, müdahale ekipmanlarının yetersiz olduğu ve ve kanton tarafından soruşturma başlatıldığı iddia edildi.

Bu tür trajedilerin yaşanmasının arkasında, mülteci kamplarının özel şirketler tarafından işletilmesi ve kar gütme amacıyla gerekli önlemlerin alınmaması yatmaktadır. İsviçre genelinde birçok mülteci kampının merkezlere ve hastanelere uzak olduğu, gerekli sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu biliniyor. Özel şirketler, kâr hedeflerini insan hayatının önünde tutmaktadır. Mülteciler, şehir merkezlerine uzak bölgelerde izole edilmekte ve kamptaki personel, sağlık konusunda yetersiz eğitim almış ve müdahale yeteneklerinden yoksun bulunmaktadır.

Bu ihmal, mültecilerin tıbbi bakımı konusundaki endişeleri bir kez daha gündeme getiriyor. 2020 yılında, başka bir sığınmacı olan Sezgin Dağ’ın gece saatlerinde fenalaştığı kamp yönetimine iletilmiş, ama kamp yönetimi ambulans çağırmak yerine Sezgin Dağ’ı taksi ile hastaneye göndermişti. Zamanında müdahale edilmediği için kalp kirizi geçiren Dağ yaşamını yitirmişti.

 

Mültecilerin temel insan haklarına ve sağlık hizmetlerine erişimlerinin güvence altına alınması, bu tür trajik olayların önlenmesi için acil bir gerekliliktir. Özel şirketlerin mülteci kamplarındaki görevleri daha yakından denetlenmeli ve mültecilere gerekli sağlık hizmetleri sağlanmalıdır.

 

Biz Pangea Kolektif olarak kamp yönetimine acil mektup yazıp, açıklığa kavuşturulması gereken şu soruları sorduk;

● Çalışanların Sağlıklı Müdahale Eğitimleri Var mı? 

Bayram Hasgül'ün yaşadığı kalp krizi anında kamp çalışanları arasında yer alan sağlık personelinin, acil durumlara sağlıklı bir şekilde müdahale edebilmesi için gerekli eğitimleri almış olup olmadığını bilmek istiyoruz. Acil tıbbi müdahaleler konusunda eğitimli personel bulunuyor mu?

● Yeterli Acil Yardım Ekipmanları Var mı? 

Kamp alanında acil yardım ve tıbbi müdahale için gerekli olan ekipmanların yeterli ve kullanılabilir durumda olduğunu teyit etmek istiyoruz. Kalp krizi gibi acil durumlar için gerekli tıbbi malzemeler ve ekipmanlar mevcut mu?

● Sürekli Duran Sağlık Ekibi Mevcut mu? 

Kamp alanında sürekli olarak görev yapan bir sağlık ekibi bulunuyor mu? Acil tıbbi yardım gerektiren bir durumda hızlı bir şekilde müdahale edilebilmesi için 7/24 sağlık personeli bulunuyor mu?

● Bu Tarz Kriz Anları İçin Ne Tür Önlemler Alınmıştı? 

Kamp yönetimi, benzer sağlık acil durumlarına karşı hangi önlemleri almıştı? Kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarına karşı önceden planlanmış bir acil durum prosedürü mevcut muydu?

● Olay Anında Gerekli Müdahale Yapıldı Mı? Ne Kadar Sürede Yapıldı? Bayram Hasgül'ün kalp krizi geçirdiği anın ardından kamp personeli tarafından gerekli tıbbi müdahale yapıldı mı? Eğer müdahale yapıldıysa, bu müdahale ne kadar sürede gerçekleşti?

● Ambulans Ne Kadar Sürede Geldi? Acil bir durum olduğunda ambulansın ne kadar sürede kampa ulaştığını bilmek istiyoruz. Hızlı bir şekilde profesyonel tıbbi yardımın sağlanması için gereken süre nedir?

● Bayram Hasgül’ün Sağlık Sorunları Biliniyor Muydu? Ne Gibi Önlemler Alınmıştı? Bayram Hasgül'ün sağlık sorunları, kamp yönetimi tarafından biliniyor muydu? Eğer biliniyorsa, bu sağlık sorunlarına karşı alınmış herhangi bir tedbir veya önlem var mıydı?


● Bayram Hasgül, sağlık sorunları nedeniyle kamp değişikliği talebinde bulundu mu? Bulunduysa neden Reddedilmişti? 

 

 ● Kamp Koşulları ve Sağlık Hizmetine Erişim İçin ve Sağlık Sorunu Olanların Yaşaması İçin Elverişli mi? 

Kamp koşulları ve sağlık hizmetlerine erişim, insanların sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi için uygun mu? Sağlık sorunları olan sığınmacıların gerektiği gibi bakıldığından emin olmak istiyoruz.

 

Biz PangeaKolektif olarak buradan bir daha bu olayın takipçisi olacağımızı, mültecilerin özel şirketlere meta edilemeyeceğini, mülteci haklarının insan hakları olduğunu söylüyor ve tüm duyarlı insanları çarşama günü saat 11:30’da  Gurnigelbad 1, 3099Rüti b. Riggisberg adresindeki kampın önünde Bayram Hasangül için yapılacak olan eylem ve anmaya çağırıyoruz. 

PangeaKolektif