Ana içeriğe atla
Görsel
Toplantıdan toplu fotoğraf

Fribourg'taki Mülteci Kamplarının Koşullarını Konuştuk

İsviçre Göç Sekreterliği SEM'in 'Kapasitemizin üzerinde iltica başvurusu alıyoruz. Başvuru merkezlerinde yer kalmadı.' diyerek açılan yer altı sığınaklarının ve spor salonlarının, askeri kışlaların kamplara dönüştürülmesini ve sığınmacıların insanlık dışı koşullarda kamplarda tutulmalarını savunduğu bugünlerde kamplardan mültecilerin sesleri yükselmeye devam ediyor. 

 

Kampların koşullarının sadece konuşulmasının yeterli olmadığını bu sorunların kamuoyuna ve ilgili kurumlara sunularak tartıştırılması ve koşulların düzeltilmesi için talepleri de içeren bir rapor hazırlanması gerektiğini düşünerek Droit de Rester Fribourg kolektifi ve PangeaKolektif olarak çalışmalara başladık. Geçen Temmuz ayından itibaren tartışmalarını ve hazırlıklarını yaptığımız çalışmanın ilk aşamasında Fribourg'taki kamplarda kalan mültecilerle görüşmeler yapıyoruz. Her dilden hazırladığımız sorular ve görüştüğümüz mültecilerin dilinde görüşmeleri yürütebilecek moderatörlerimizle çalışmalarımız devam ediyor. 

 

En son 23 Aralık Cuma günü Fribourg'taki farklı kamplarda kalan Türkiyeli ve Kürdistanlı mültecilerle görüşme gerçekleştirdik. Verimli bir görüşme oldu. Soruların cevaplarının alınmasının dışında İsviçre özelinde Avrupa göç politikaları ve bu politikalar karşısında nasıl bir örgütlenme ve mücadele örülmesi gerektiği de sohbetin konusu oldu.

 

Bu çalışmayı sadece bir rapor yazmak olarak ele almıyoruz. Raporun hazırlanışının her aşamasına kamplarda kalan insanları dahil ederek çalışmanın ve sonrasında koşulların düzeltilmesi için yürütülecek çalışmanın aktörleri olmalarını amaçlıyoruz. Sorunları yaşayanların çözümleri için kafa yorması ve mücadelenin öznesi olması bir öz örgütlenme olarak varoluş sebebimizi oluşturmaktadır.

 

Droit de Rester Fribourg kolektifi ile birlikte kamplarda kalan mültecilerle görüşmelerimiz devam edecek. Her ulaştığımız arkadaşımız bir sonraki buluşmaya kampındaki insanları görüşmelere dahil ediyor ve çoğalıyoruz. Fribourg'ta kamplarda kalan herkes bize ulaşabilir ve kendi kamplarında kalan diğer insanlara bu çalışmayı anlatabilir. Bu şekilde daha etkili bir çalışma yürütebiliriz.

 

PangeaKolektif